Så väljer du vin till laktosfri mat

Att välja vin till laktosfri mat är egentligen inte så mycket svårare än att välja vin till annan sorts mat. Det finns dock vissa saker som det kan vara bra att tänka på. Här hittar du de bästa vintipsen för dig som inte tål mjölkprodukter.

Rött vin till tyngre rätter

Tumregeln när du matchar mat och vin är att balansera både smaker, syra, tanniner och tyngd. Många sträva röda viner passar bra till tyngre laktosfria rätter. Tunga rätter kan bland annat innehålla kött, feta laktosfria såser eller grillat. Välj gärna kvalitetsviner från Bordeaux i sydvästra Frankrike om du gillar klassiska rödviner med hög syra och nyanserade aromer. Hos Vinoteket.se hittar du ett stort sortiment av viner som du kan beställa online. Här hittar du mycket bra Bordeauxviner till ett bra pris. Det är ett säkert kort om du vill ha ett torrt och fylligt rött vin till tyngre laktosfria maträtter. Andra rödviner som kan passa bra är Rioja, Chianti och Bourgogne.

Vita viner med ekfatslagring till krämiga rätter

Även om laktosfria rätter inte innehåller någon grädde eller mjölk kan de vara krämiga. Idag finns det många bra laktosfria alternativ, exempelvis växtbaserad mjölk till mjölkprodukter. Framför allt kokosmjölk ger en krämig konsistens medan mandel, havre och soja ger mindre krämiga produkter. Det finns även laktosfri mjölk och grädde som tillverkas på samma sätt som vanlig mjölk och ger en liknande konsistens. Vita viner som lagrats på ekfat får ofta en smörig arom som passar mycket bra med laktosfria krämiga rätter, exempelvis fisk med sås eller krämig pasta. En ekfatslagrad Chardonnay Bourgogne eller Napa Valley eller Semillon från Bordeaux är bra val.

Vita viner med sötma till kryddstarka rätter

Laktosfria rätter som innehåller många kryddor eller starka ingredienser som chili passar bäst till vita viner med viss sötma. Det söta i vinet balanserar hettan i maten. Många kryddstarka rätter är helt laktosfria, vilket gör dem till favoriter hos laktosintoleranta. Wok, ramen och curry är några exempel på heta rätter som bäst matchas med halvtorra viner som Riesling, Pinot Gris eller Muscadelle. Kokosmjölk, som är ett laktosfritt alternativ till grädde, ger inga symptom för laktosintolerans. Däremot ger det en god smak och en hint av sötma även till maten vilket passar mycket bra ihop med aromatiska halvtorra viner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *