Driv restaurang med laktosfri meny

Majoriteten av världens befolkning är laktosintoleranta, det vill säga har en nedsatt förmåga i tunntarmen att bryta ner laktos. Olika befolkningsgrupper i världen har en varierande förmåga att bilda enzymet laktas som är nödvändigt för att bryta ner mjölksocker. Laktosintolerans har ökat i Sverige under de senaste decennierna, vilket innebär att det är en god idé att som restaurangägare erbjuda en laktosfri meny.

För att kunna servera goda laktosfria rätter i din restaurang behöver du service storkök, där du får tillgång till reservdelar, service och installation av storköksutrustning. Här erbjuds fullt utrustade servicebilar som kan komma till din restaurang och lösa många av de problem som kan uppstå i ett restaurangkök. Du får garantireparationer och orderjour dygnet runt.

Laktosintolerans är vanligt

Hur bra kroppen är på att bilda tillräckligt med laktas i vuxen ålder skiljer sig åt mellan olika folkgrupper. De som genetiskt sett har sitt ursprung i Nordeuropa fortsätter att skapa laktas hela livet, vilket har lett till att de tål mjölksocker. Människokroppen har här anpassat sig efter att i flera generationer ha fått i sig mjölkprodukter via kosten. Men de flesta av världens människor har laktosintolerans.

Servera laktosfritt

När du serverar laktosfri meny på din restaurang behöver du följa ett antal regler. Om du har en märkning på dina maträtter där det står att rätten är ”fri från” laktos måste detta verkligen stämma. Laktos är en allergen för personer med laktosallergi, vilket innebär att en felaktig märkning i menyn kan bli livshotande. Livsmedlet kan bli hälsofarligt om allergenet finns i lokalerna hos företaget. Märkningsuppgifterna måste därför vara korrekta, och menyn behöver ge rätt information. Det får inte heller ske någon sammanblandning mellan livsmedel, etiketter och förpackningsmaterial som innehåller laktos.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *