Testa om du är laktosintolerant

Symtom av laktosintolerans

Har du gaser i magen, är lös i magen, har ont i magen och är uppsvullen? Det kan röra sig om laktosintolerans men det kan lika gärna vara att du är känslig mot något annat födoämne. Alla som ammas från födseln har ett enzym som gör att man kan bryta ner ämnet laktos som finns i mjölk. Normalt ska detta försvinna när man blir vuxen. Försvinner det blir man laktosintolerant. Finns det kvar tål man mjölk. Det intressanta är att de flesta svenskar behåller enzymet och klarar av att bryta ner laktosen.

Laktosintolerant eller inte?

Svenskar är det folkslag som tål mjölk bättre än många andra folkslag i världen. Det är endast fyra procent av befolkningen som är laktosintoleranta. Är du laktosintolerant? Drick ett glas mjölk på fastande mage. Om det inte har börjat bubbla inom 1-2 timmar är du inte laktosintolerant. Att det här enkla testet visar om du är laktosintolerant kanske låter alldeles för enkelt. Det är faktiskt så enkelt eftersom det är mjölksockret i vanlig mjölk som den laktosintolerante inte kan ta upp. Det kan också vara att du är överkänslig mot mjölk men inte helt intolerant. Då är symptomen mer diffusa. De besvär som man visar kan också vara orsakade av andra födoämnen.

Härstammar du från annat land?

För dig som härstammar från ett annat land än Sverige är risken större att du är laktosintolerant. Har du problem med magen är det bra att vara uppmärksam på när du har symptom och hur besvären visar sig. Det är lättare för en läkare att ställa diagnos om du själv har antecknat när besvären kommer, om det finns andra i släkten som har liknande problem samt om det finns tarmsjukdomar i släkten. Symptomen kan variera från person till person beroende på hur känslig man är. De vanligaste symptomen hos de flesta är dock gaser i magen, diarré, magknip och uppsvälld mage. Liknande besvär kan även orsakas av IBS och dyspepsi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *