Bli av med hudproblem – välj laktosfritt

Laktos har länge varit ett mycket omdiskuterat ämne. Många menar att alla, även den som inte är överkänslig mot laktos, mår bättre av att skippa det helt. Andra menar att det inte gör någon skillnad, förutsatt att du inte lider av någon allergi. Trots det har man ändå hittat tydliga kopplingar mellan just laktosprodukter och olika hudproblem, bland annat eksem och blåsor.

Har du drabbats av ovanliga eksem, torra fläckar på huden eller jobbiga blåsor i munnen som orsakar besvär? Då kan det vara en god idé att se över din laktoskonsumtion och välja laktosfritt där det är möjligt. Blåsor i munnen kan även drabba den som ofta är förkyld eller som har en obalanserad kosthållning. Om det inte hjälper att välja laktosfritt kan du istället testa

GUM AftaClear Gel. Kom ihåg att även den som inte är laktosintolerant kan drabbas av hudproblem om laktosintaget är alldeles för stort i perioder.

Välj rätt produkter i butiken

Om du inte är laktosintolerant behöver du inte byta ut alla produkter i din kyl eller ditt skafferi, utan oftast räcker det med att ta bort och byta ut de livsmedel som innehåller mest laktos. Tittar vi på de vanligaste livsmedel att ha i hemmet är det mjölken som innehåller mest laktos av alla mjölkprodukter.

Därefter är det glass och choklad, samt grädde och fil som ligger högst upp på listan. Sist kommer smör och margarin, även om det också innehåller en del laktos. Även mjuka ostar innehåller en del, men det är fortfarande en relativt liten mängd om man jämför med mjölk och grädde, som är riktiga laktosbovar!

Kan laktosfritt minska risken för eksem?

Eksem är faktiskt ett mycket vanligt symptom hos laktosintoleranta som har fått i sig laktos. Det uppstår främst på armar och händer, men kan förekomma över hela kroppen. Genom att utesluta laktos eller komjölksprotein kan du bli av med jobbiga eksem, blåsor i munnen och andra besvär som laktosen kan orsaka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *