Vad är laktos?

Laktos är ett begrepp som används frekvent inom svensk matlagning och i det svenska samhället. Anledningen till detta är att många svenskar numera anser sig vara laktosintoleranta. I grund och botten innebär detta att man måste köpa produkter som är laktosfria, annars finns det risk att magen gör uppror. Därför kommer denna artikel kolla närmre på vad laktos är och hur enkelt det är att köpa laktosfria livsmedel i Sverige.

Fakta om laktos

Laktos är en typ av mjölksocker som finns i mjölk och de allra flesta mjölkprodukterna som säljs i hela världen. Det är inget som är farligt överhuvudtaget, även om en del säger att kroppen inte mår bra av det. I själva verket är det bara laktosintoleranta människor som inte mår bra av det, för den stora delen av befolkningen är det absolut inga problem att äta laktos. Dessutom är det inte heller farligt att äta laktos om man är laktosintolerant, det är bara att magen kan råka göra uppror. Som tur är finns det otroligt många laktosfria produkter i Sverige som både går att beställa online eller i butik. Genom att internet nu är så pass utvecklat går det att beställa tårtor och bakverk på nätet. En del av de produkterna som finns online går också att få laktosfria, just på grund av att många svenskar anser sig vara laktosintoleranta eller har fått en diagnos för det.

Är laktos farligt och vem är laktosintolerant?

Laktos är inte farligt överhuvudtaget, utan det är något som är naturligt i alla mjölkprodukter förutom hårdost där laktosen försvinner. Den som är laktosintolerant kan dock få ont i magen, ökad gasbildning och diarré. Trots detta är laktos inte farligt, men många tror att det är farligt på grund av dessa åkommor. Det viktigaste är att alltid gå till en doktor eller klinik för att göra ett test om man är laktosintolerant eller inte. Att självdiagnosticera sig är farligt oavsett vilken sjukdom eller åkomma det handlar om. Dessvärre är det vanligt att många svenskar anser sig vara laktosintoleranta och väljer att sluta dricka vanlig mjölk och andra typer av mejeriprodukter. Att ta denna typ av beslut utan att veta hur man ska ersätta alla de näringsämnen som behövs kan vara farligt för kroppen. Därför bör man alltid ta kontakt med specialister som har tillräcklig kunskap inom ämnet. Om man exempelvis plockar bort mjölk från sin diet måste man se till att man får rätt mängd protein och kalcium på något annat sätt. Det kan exempelvis handla om att äta ägg eller kött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *