Laktosintolerans

Att vara laktosintolerant innebär att man är överkänslig mot mjölksocker, eller laktos. Överkänsligheten beror på att man har brist på ett enzym som heter laktas i kroppen, vilket gör att man inte kan bryta ned laktos. I vanliga fall bryter kroppen ner laktos till två enkla sockerarter, glukos och galaktos, och dessa kan sedan tas upp av tunntarmen. När det finns en brist på laktas hinner kroppen inte bryta ned laktosen i tid, och den hamnar istället i tjocktarmen, där den bryts ned av tarmbakterier. Det är denna ”felaktiga” nedbrytningsprocess som skapar symptomen vid laktosintolerans: magsmärtor, diarré och gasbildning. Besvären kan vara lindriga eller svåra beroende på graden av laktosintolerans och beroende på hur mycket laktos man har fått i sig. Vissa lider bara av en uppsvälld mage, medan andra får smärtsam magknip och lös avföring. Laktosintolerans är egentligen ofarligt, men symptomen är självklart besvärande och obehagliga.Laktosintolerans 22

Det finns flera olika typer av laktosintolerans. De flesta har så kallad primär laktosintolerans, vilket betyder att man kan äta och dricka mjölkprodukter som vanligt när man är barn, för att sedan succesivt tåla dem allt mindre. Detta beror på att laktaset i kroppen succesivt minskar. Primär laktosintolerans brukar visa sig som tidigast i tonåren. Man kan som vuxen också bli laktosintolerant temporärt, till exempel vid vissa tarmsjukdomar som kan skada slemhinnan i tunntarmen och på det sättet förhindra att laktosen tas upp redan där. Denna temporära laktosintolerans kallas också sekundär laktosintolerans.

En mycket ovanlig form av laktosintolerans är kongenital laktosintolerans, som är en medfödd, ärftlig sjukdom. Barn som har denna form av laktosintolerans tål inte mjölk redan vid födseln, och får således stora problem eftersom de inte tål bröstmjölk eller bröstmjölksersättningar som innehåller laktos. Sjukdomen brukar upptäckas redan när barnen är bara några veckor gamla.

Är man laktosintolerant är ett självklart sätt att undvika sina besvär att inte äta eller dricka livsmedel som innehåller laktos. Beroende på hur känslig man är kan det dock räcka med att bara äta livsmedel med låga halter laktos, istället för att helt utesluta det ur sin kost. Numera finns även läkemedel att köpa som innehåller enzymet laktas. Läkemedlet tas precis innan man äter något som innehåller laktos, och eftersom man tillsätter enzymet klarar kroppen av att bryta ned laktosen, och man slipper besvär. Att vara laktosintolerant behöver således inte ha så stor inverkan på ens liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *