Laktosfriproduktionsprocess

Marknaden för laktosfria produkter ökar stadigt. Vilket i sin tur ställer allt högre krav på producenterna. Allt fler av konsumenterna vill numera ha både ekologiskt och lokalt producerade livsmedel.

För producenterna innebär det stora utmaningar. Att möta kundernas nya och framtida krav blir avgörande för dessa livsmedelsproducenters framgång på en alltmer konkurrensutsatt marknad. Det får helt enkelt inte förekomma några som helst hinder eller stockningar i vare sig logistik eller produktionsprocesser. Råvaran får inte utsättas på sätt som komprometterar slutprodukten som leder till oönskat resultat avseende smak och kvalitet.

Råvaran, mjölken som levereras från mjölkbönderna är en färskvara och därmed känslig för leveransförseningar, problem med kylningen av den under transport och brister i själva produktionsprocessen hos mejerierna.

Under samtliga led i produktionsprocessen ställs höga hygienkrav. Den utrustning som används hos mejerierna ska uppfylla högt ställda krav på rengörbarhet.

 

Produktionsprocessen
Producenter av laktosfria mjölkprodukter tillverkar dessa genom att de silar mjölken från mjölksocker. Enligt en del producenter försvinner upp till 40 procent av laktosen under det första steget i processen, medan andra näringsämnen och kalcium finns kvar. Under det andra steget tillsätts enzymet laktas som bryter ned den resterande laktosen i mjölken. Slutligen återstår så galaktos och glukos och med hjälp av dessa sockerformer kan man bibehålla mjölkens naturligt söta smak.Laktosfriproduktionsprocess 22

 

Vad välja – laktosfritt  eller låglaktos
En del producenter erbjuder både fullständigt laktosfri mjölk och låglaktosmjölk som innehåller en ytterst låg halt laktos på mindre än ett gram per hundra gram mjölk.

Laktosfri mjölk smakar nästan som vanlig mjölk och är inte så söt som. Det beror på att Låglaktosmjölken är i regel sötare än den laktosfria. Skälet till dessa skillnader är att de tillverkas under olika produktionsprocesser. Många kan dock dricka låglaktosmjölk. Är man osäker går det att testa båda och se hur man reagerar. Den laktosfria mjölken innehåller färre kolhydrater vilket gör att kaloriinnehållet är något lägre än i låglaktosmjölken. För att få fram den laktosfria mjölken används en mer avancerad process varför den laktosfria mjölken är dyrare att inhandla. Sedan handlar det om en smakfråga. Den laktosfria mjölken sägs vara godare att dricka som den är.

 

Ytterligare laktosfria produkter
Den laktosfria mjölken utgör basen för mejeriernas tillverkning övriga laktosfria produkter som smör, fil, yoghurt och grädde.

 

Man kan fundera över oddsen för att de flesta torde kunna konsumera låglaktosmjölk och äta livsmedel som är tillverkade med låglaktosmjölk. Finns det månne sådana spel på casino online?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *