Laktosfria produkter

Laktosfria mejeriprodukter är en stor kassako för mejerierna, eftersom de bara kostar tre kronor mer att producera än vanliga mejeriprodukter, men säljs för tio kronor mer i butik. Dessutom har försäljningen av laktosfria produkter skjutit i höjden de senaste åren, och mellan 2009 och 2013 ökade den med så mycket som 77 procent. Men behövs verkligen dessa dyra, laktosfria alternativ?Laktosfria produkter 2

Andrea Mikkelsen, medicine doktor vid Göteborgs universitet, menar att många som blivit diagnosticerade med laktosintolerans, eller som tror att de är laktosintoleranta, kan ha fått en felaktig diagnos. Detta eftersom allt fler i vårt samhälle lider av ”bubblig mage”, ett av de tydligaste symtomen vid laktosintolerans, helt enkelt för att vi lever stressiga liv. Faktum är att laktosintolerans är ovanligt i Sverige jämfört med resten av världen. Enligt Mats Hedlund, som är försäljningsdirektör på Arla, har endast 3-4 procent av deras konsumenter den medicinska diagnosen laktosintolerans, medan 15-20 procent upplever att de helt enkelt mår bra av att äta laktosfritt. Läkarkåren anser att det är problematiskt att personer felaktigt tror sig vara laktosintoleranta. Detta eftersom de magproblem de upplever kan bero på en annan tarm- eller magsjukdom, som då får gå odiagnostiserad och obehandlad. Detta är särskilt allvarligt när föräldrar själva sätter diagnos på sina barn, vilket kan resultera i att en allvarligare åkomma som glutenintolerans aldrig upptäcks och utreds. Laktosintolerans bland barn är högst ovanligt. Däremot kan mjölkallergi förekomma, vilket kan ha liknande symtom, men detta botas inte genom att ge barnet laktosfria produkter.

En annan anledning till att laktosfria produkter kan kritiseras är det faktum att många laktosintoleranta tål att äta laktos ändå. Det krävs relativt stora mängder laktos för att man som laktosintolerant ska må dåligt, och många mejeriprodukter innehåller inte tillräckligt med laktos för det. Några exempel på mejeriprodukter som innehåller mindre än 3 gram laktos per 100 gram (de flesta laktosintoleranta tål livsmedel med upp till 5 gram laktos per 100 gram) är syrade mejeriprodukter som yoghurt, fil, crème fraiche och ost, liksom glass, keso och färskost. Även mängden spelar roll – produkter man äter lite av går också bra även för laktosintoleranta, som smör och grädde.

Men graden av tolerans hos laktosintoleranta varierar stort, och för dem som verkligen behöver de laktosfria produkterna är det självklart positivt att utbudet har ökat så mycket de senaste åren. De laktosfria alternativen har skapat många fler möjligheter för de som är laktosintoleranta att laga varierade rätter. Om du letar efter recept på laktosfria rätter hittar du det på Matklubben.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *