IBS

Omkring 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av magbesvär och ont i magen, detta magont kan oftast kopplas till Irritable Bowel Syndrome som förkortas IBS. Sjukdomen är en av de vanligaste i världen och tillhör gruppen funktionella mag-tarmsjukdomar. Den största delen som får sjukdomen är kvinnor och oftast före fyrtioårsåldern. Det kallas ibland för stressmage, ballongmage och brukar drabba de ungdomar som är aktiva människor. Väldigt lite information kring sjukdomen finns tillgänglig och egentligen har man ingen direkt information eller vetenskap varför vissa drabbas av IBS. Medicin och behandlingsmetoder finns det heller inte många som är effektiva.

Drabbar unga flickor

woman with crampsDet kan kännas annorlunda och konstigt att en magsjukdom kan drabba unga främst tjejer som även är aktiva. Besvären har ofta uppkommit när personen har känt en viss oro, stress eller ångest. Detta kopplas ihop med unga flickor som kanske går i skolan, idrottar eller har kompisbesvär som kan orsaka dessa tre känslorna. Nu på senare tid har det gjorts mer forskningar kring ämnet och teorier har uppkommit om att det sker inflammatoriska förändringar i tarmens nervsystem, dessa inflammatoriska förändringar kan påverka signalerna som sänds mellan tarmarna och hjärnan. Symptomen för sjukdomen är olika från person till person vilket ibland kan göra det svårt, för vissa att veta att de har IBS. Magsmärtor blandat med diarré, förstoppning och att ständigt behöva gå på toa är några utav de symptom man behöver hålla koll på. Alla vill inte vara öppna om såna fysiska problem därför är det perfekt att psykologer är mer tillgängliga online och på så sätt behöver personen i fråga inte bli förhörd på någon plats, samt slipper se någon i ögonen.

Varierar från person till person

En sjukdom som varierar från person till person, samt drabbar unga och aktiva tjejer för det mesta. Väldigt lite information finns om denna sjukdom och orsakerna bakom kan inte fastställas. Det uppkommer teorier att det kan vara inflammatoriska förändringar i tarmens nervsystem vilket gör att signalerna mellan hjärna och tarmar ej fungerar som de ska. Detta är endast en teori och botemedel har ej kunnat hittats för sjukdomen. För de som har förstoppningar och diarré kan medicin ges som motverkar och dämpa oron i magen men det är inget som tar bort det helt. Att behöva rusa på toaletten jämt och ständigt samt inte riktigt kunna prata med det om någon är även det ett orosmoln. Därför är det skönt att det finns läkare online som kan hjälpa till att ge tips och information om sjukdomen. Man hoppas kunna få fram fler forskningar kring sjukdomen och på så sätt kunna hitta ett botemedel i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

anderson-lite