En balanserad vardag med mindre mjölk

När kroppen inte tål mjölk av någon anledning så är det många saker som inte går att äta. Mjölk finns i fil, yoghurt, grädde och glass. Det finns även i smör och margarin, samt bröd, skorpor och kex och många andra vanliga livsmedel. Det är inte alltid det lättaste att veta vad som innehåller mjölk, ibland får du reda på det först när magen säger ifrån. Det är inte heller bara mathandlingen som blir jobbig, utan även matlagningen blir ofta lite mer komplicerad.

 

Vad bör jag äta?
Om du misstänker att du inte tål mjölk kan du prova att inleda en mjölkfri månad. Det innebär att du väljer bort alla produkter som innehåller mjölk i någon form. Det finns många sidor på nätet där du kan hitta listor på vad du ska titta efter i innehållsförteckningarna. Om du har någon form av mjölkallergi så kommer du att må mycket bättre efter tre till fyra veckor. Därefter kan du börja testa och känna efter hur mycket mjölk du klarar av. Det finns flera anledningar till att skippa mjölken under en period, inte bara allergi.En balanserad vardag med mindre mjölk 22

 

Det finns nämligen mängder av människor i Sverige som inte tål mjölk, eller som bara lider av orolig mage. Sofia Antonssons bok ”lugn mage med god mat” är full av bra recept för personer som lider av IBS, ballongmage och så vidare. Att kunna laga och äta god mat trots att man äter mjölkfri kost är viktigt för att kunna känna att man har en bra livsstil och hög livskvalité. Du kan även hitta recept på mjölkfria maträtter på nätet. Ett tips är att prova laga en god efterrätt som till exempel mjölkfri kladdkaka, för att upptäcka att även mjölkfri mat kan vara väldigt god.

 

Rätt mat till träningen
De som tränar seriöst tar oftast proteindrinkar och andra typer av tillskott, varav vissa innehåller olika typer av mjölkproteiner. För den som inte tål mjölk kan det vara lite knepigare, men det finns bra alternativ. Så länge man är noga med att läsa innehållsförteckningarna så kommer det att gå bra. Du kan även besöka matkedjornas egna hemsidor för att se vilka varor de har i sortimentet som passar din allergi och mage.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *