Växtbaserad mjölk
Svenskarnas intresse för alternativ till den traditionella komjölken ökar. Försäljningen av vegetabilisk mjölk har gått upp 30% medans komjölkens försäljning har gått ner med 3%. Anledningen är troligtvis att det i dag finns fler alternativ av växtbaserad mjölk samt att det finns en tydlig trend hos den yngre generationen att hoppa över animaliska produkter. Det är främst mandelmjölken som ökar i försäljning men även kokos-, havre- och sojamjölk. En anledning till att försäljningen av vanlig komjölk minskar kan dessutom vara invandringen i Sverige eftersom det i andra kulturer inte alls är lika vanligt att dricka mjölk.
Vilken mjölk smakar bäst?
Förespråkarna för till exempel mandelmjölk pekar på de positiva effekterna som detta alternativ har. Några exempel är att den har höga kaliumnivåer som är bra för muskler och hjärnan. Den kan hjälpa till att sänka kolesterolet. Den har en hög fiberhalt som motverkar förstoppning. Den mest populära är ändock havremjölken som dessutom är svensk i de flesta fall. du kan använda växtmjölk istället för komjölk både i bakning och matlagning. När det gäller smaken är det en personlig fråga och många tycker att havremjölken smakar bäst men ändå påminner minst om vanlig komjölk. Sojamjölken anser många att den har en neutral smak som passar bra att blanda i kaffet till exempel om man inte vill att kaffet ska smaka havre.
Hur nyttig är växtmjölken?
Vanlig mjölk har ett naturligt innehåll av kalcium, selen, riboflavin och B12 vitaminer. Dessutom är det en regel att man tillsätter vitamin D. Denna regel gäller inte för växtmjölk. När du köper den alternativa mjölken rekommenderas du därför att läsa innehållsförteckningen. Vilka näringsämnen är tillsatta? En god idé är dessutom att variera sig för att få i sig alla näringsämnen som behövs. Det som den ena mjölken inte innehåller kanske den andra innehåller. På grund av smakens skulle finns växtmjölken ofta med ett sötat alternativ. Välj alltid den som är osötad för att inte få i dig för mycket socker.